Beter af zonder aftrek hypotheekrente

Printvriendelijke versie

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat afschaffing van de aftrek hypotheekrente de welvaart in ons land verhoogt.

Die conclusie is het resultaat van de doorberekening van verkenningen, die een ambtelijke werkgroep voor het volgende kabinet uitwerkt. Het CPB heeft de effecten van diverse pakketten doorberekend, overigens nog vóór het uitbreken van de coronacrisis.
Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek blijkt daarbij het beste resultaat op te leveren. De welvaart stijgt, getuige de toename van het bruto binnenlands product met een half procent. De huizen worden relatief minder duur, de huizenprijzen zullen na vijf jaar 11% lager uitvallen dan zonder afschaffing van de aftrek. De eigen woning gaat in dat pakket naar box 3 van de inkomstenbelasting.
Daartegenover staat dat het belastingvrije bedrag in box 3 stijgt naar de waarde van een gemiddeld koophuis. Tot slot vervalt in dit pakket ook de overdrachtsbelasting.
Alleen voor eigenaren van een duur huis is het pakket nadelig,

De aanbevelingen van de ambtelijke werkgroep en de doorrekening van het CPB worden voor het volgende kabinet punten om nieuw beleid op te maken. Het is dus nog even afwachten.

Bron: Taxlive 23 april 2020 / CPB-rapport.