Een vereffenaar benoemen

Printvriendelijke versie

In Nederland hoeft niemand een negatieve nalatenschap te accepteren. Twijfelt u, of weet u zeker dat er schulden zijn dan kunt u de erfenis verwerpen of beneficiair aanvaarden.

Door een beneficiaire aanvaarding hoeft u als erfgenaam niet uit uw eigen portemonnee bij te dragen in de schulden. Belangrijk is wel dat de afwikkeling van de nalatenschap volgens een in de wet beschreven procedure van vereffening plaatsvindt. Volgen de erfgenamen de procedure niet, dan riskeren zij zelf aansprakelijk te worden voor de schulden van de nalatenschap.

Meestal kunnen erfgenamen met enige begeleiding van de notaris zelf een heel eind komen in de vereffeningsprocedure. Toch komt het ook voor dat de erfgenamen de procedure te moeilijk vinden of tijdens de vereffeningsprocedure ruzie met elkaar krijgen. Dan zal er vaak een professionele vereffenaar benoemd moeten worden door de rechter.

Wilt u meer weten over de vereffeningsprocedure, neemt u dan vooral contact op met ons kantoor. Wij verzorgen regelmatig een vereffening van een nalatenschap of begeleiden cliƫnten die de vereffening zelf willen doen.

Bron: Rb. Midden-Nederland 25 september 2019, nr. 7958556 UT VERZ 19-12406, ECLI:NL:RBMNE:2019:4673.