Executeur krijgt hoger loon dan 1% van nalatenschap

Printvriendelijke versie

Een executeur kan volgens de wet een beloning krijgen van 1% van de waarde van de nalatenschap. In een testament kan een andere beloning opgenomen worden, bijvoorbeeld een vast bedrag en soms een uurloon.

Soms is de afwikkeling van de nalatenschap arbeidsintensief voor de executeur. De beloning kan dan uit verhouding raken. De executeur kan de kantonrechter dan vragen om op grond van onvoorziene omstandigheden de beloning anders te regelen. Onlangs heeft een kantonrechter van deze regeling gebruikgemaakt.

De kantonrechter wijkt af van de wettelijke 1%-regeling. Hij komt tot deze beslissing omdat de executeur een aantal bijzondere taken op zich heeft genomen. De executeur zorgt namelijk al langdurig voor de kat van de overledene. Daarnaast heeft hij zelf veel zaken zoals inboedel afgevoerd met gehuurde aanhangers en busjes.

Volgens de kantonrechter is de executeur er door de erfgenamen ook nooit op gewezen dat hij te veel werkzaamheden verrichtte en zij lijken het wel makkelijk gevonden te hebben dat hij deze taken op zich nam. Het is daarom redelijk dat de executeur hiervoor ook een vergoeding ontvangt.

Wilt u onduidelijkheid en procedures voor uw erfgenamen en executeur voorkomen, bedenk dan bij het opstellen van uw testament hoeveel werkzaamheden uw executeur moet verrichten. U kunt het loon voor uw executeur vastleggen in uw testament door bijvoorbeeld een vast bedrag of een percentage op te nemen.

Bron: Rb. Rotterdam 21 mei 2019, nr. 7346359 \ VZ VERZ 18-23941 (ECLI:NL:RBROT:2019:4180).