Geen recht op helft huwelijksgemeenschap na moord op echtgenote

Printvriendelijke versie

Het loont in Nederland niet de moeite om iemand om het leven te brengen, om vervolgens de erfenis op te strijken. Gelukkig staat er heel duidelijk in de wet, dat iemand die is veroordeeld voor moord geen erfgenaam kan zijn van de vermoorde persoon.
Recent moesten de rechters van het Hof Arnhem-Leeuwarden oordelen over de vraag of een man die zijn vrouw had vergiftigd, wel recht had op de helft van het totale vermogen van de man en de vrouw. Voor deze situatie is niet – zoals voor erfenissen – een aparte bepaling opgenomen in de wet. Toch trekt de rechter die lijn ook door naar de verdeling van het vermogen van het echtpaar.
De rechter vindt het onaanvaardbaar de man recht zou krijgen op de helft van het totale vermogen. De rechter neemt daarbij onder meer in aanmerking dat de man zelf nauwelijks inkomen en vermogen heeft ingebracht en dat hij geldbedragen heeft verduisterd. Daarnaast heeft hij de vrouw een vreselijke lijdensweg bezorgd door haar langdurig te vergiftigen en uiteindelijk te vermoorden. De rechter constateert dat al het handelen van de man van het begin af aan gericht is geweest op zijn eigen financieel gewin. De rechter oordeelt uiteindelijk dat de man geen recht heeft op de helft van het totale vermogen van het echtpaar.
Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden 19 mei 2020, nr 200.259.562 (ECLI:NL:GHARL:2020:3936)