Levensverzekering en de erfenis

Printvriendelijke versie

Een levensverzekering wordt vaak afgesloten om te zorgen dat er na overlijden een bedrag beschikbaar is om de hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen.

In veel gevallen wil de hypotheekbank zeker weten dat de uitkering ook daadwerkelijk wordt gebruikt om de hypotheekschuld af te lossen en willen zij een pandrecht. De uitkering gaat dan rechtstreeks naar de hypotheekbank.

Soms is het fiscaal aantrekkelijker om de levensverzekering te laten uitkeren aan de langstlevende partner, die vervolgens met het bedrag de hypotheekschuld aflost. De hypotheekbank wil dan meestal wel dat de partner een machtiging tekent, ook wel de partnerverklaring genoemd. De bank weet dan zeker dat de hypotheek met de uitkering uit de levensverzekering wordt afgelost.

Onlangs stonden er weer een erfgenaam en een onterfde partner van een overledene voor de rechter. Zij waren het niet met elkaar eens over de uitkering uit levensverzekering. De onterfde partner vond dat de uitkering aan haar toekwam. De erfgenaam daarentegen was blij dat hij de afgeloste hypotheekschuld niet meer hoefde te betalen.

De rechter heeft de onterfde partner in dit geval ongelijk gegeven. Maar het is duidelijk dat bij een wijziging van omstandigheden niet alleen de relatievorm en het testament aangepast moeten worden. Ook de verpanding van de levensverzekering en de partnerverklaring verdienen een controle.

Wilt u meer weten? U kunt ons bellen voor een afspraak met een van onze notarissen. Wij zijn u graag van dienst.

Bron: Notamail 24 augustus 2018, nummer 200.