Notarissen en advocaten adviseren over wetsvoorstel verbieden van rechtspersonen

Printvriendelijke versie

Vennootschapsrechtspecialisten van notarissen en advocaten steunen het wetsvoorstel dat het verbieden van rechtspersonen, die tegen de openbare orde ingaan, makkelijker moet maken. Zij geven de Tweede Kamer nog wel enkele aanbevelingen mee.
Het wetsvoorstel maakt het makkelijker rechtspersonen die de samenleving ontwrichten te verbieden en te ontbinden. Het maakt daarbij niet uit of het om de werkzaamheden van de rechtspersoon gaat of om het doel daarvan. Zodra een van beide in strijd is met de openbare orde, kan de rechtspersoon worden verboden en ontbonden. Het wetsvoorstel introduceert ook een bestuursverbod voor bestuurders van een verboden rechtspersoon.

Ondermijning
Volgens de specialisten is het wetsvoorstel een goed instrument om ondermijning van de rechtsorde tegen te gaan. Zij vinden het van groot belang dat de verbodenverklaringsprocedure waarborgen bevat. Echter, zij wijzen er ook op dat het wetsvoorstel in zijn huidige vorm geen maatregelen bevat om de doorlooptijd van deze procedure te verbeteren.

Bestuursverbod
Bij de voorgestelde toepassing van het bestuursverbod plaatsen zij enkele kanttekeningen. Zij vragen zich af of de rechtbank niet een grotere discretionaire bevoegdheid kan krijgen bij de toepassing van het bestuursverbod. De vraag is ook hoe de regeling van het bestuursverbod werkt ten opzichte van bestuurders die voor of tijdens een verbodenverklaringsprocedure aftreden als bestuurder. Ook zij moeten door het bestuursverbod worden getroffen.

Initiatiefwetsvoorstel
De specialisten herhalen een aantal suggesties uit hun eerdere advies over het initiatiefwetsvoorstel Wet bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties. Volgens de regering sluiten deze voorstellen elkaar niet uit. De notarissen en advocaten vinden echter dat het initiatiefwetsvoorstel ingetrokken zou moeten worden.

Wilt u meer weten over de beoogde verbodsmogelijkheid voor rechtspersonen? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: KNB.