Onbetaalde belastingschulden bv verhaald op ex-aandeelhouder

Printvriendelijke versie

Als voormalig aandeelhouder kan het zomaar zijn dat u nog een belastingaanslag op de deurmat aantreft. Het opzettelijke niet betalen van een belastingschuld door de bv kan soms later worden verweten aan de aandeelhouder.

Dat is bijvoorbeeld het geval als de voormalig aandeelhouder ook als feitelijk bestuurder van de bv wordt aangemerkt. Bij nog openstaande belastingschulden zal de Ontvanger niet schromen om hem of haar daarvoor aansprakelijk te stellen in het kader van bestuurdersaansprakelijkheid. Om hierin te slagen moet de Ontvanger wel aannemelijk maken dat de ex-aandeelhouder ook inderdaad als feitelijk bestuurder is opgetreden.
De vraag is echter of vervolgens het niet-betalen van de belastingschuld te wijten is aan onbehoorlijk bestuur. Ook dat moet voldoende gemotiveerd worden. Dat is bijvoorbeeld het geval als de bv loonheffing en omzetbelasting niet betaalt en de ex-aandeelhouder op dat moment feitelijk bestuurder van de bv was. De strekking van bestuurdersaansprakelijkheid omvat bestrijding van misbruik. Het opzettelijk niet inhouden en afdragen van verschuldigde loonbelasting, premies en omzetbelasting is onbehoorlijk bestuur. In dat geval is de ex-aandeelhouder daarvoor aansprakelijk.

Wilt u meer weten over de fiscale consequenties bij verschillende rechtsvormen? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Taxlive 26 maart 2020; Hof Arnhem-Leeuwarden, V-N 2019/30.1.6.