Privé aansprakelijkheid bestuurder BV ligt altijd op de loer

Printvriendelijke versie

Vaker dan gedacht komt het voor dat bestuurders / oprichters van een BV overeenkomsten aangaan, waarvan al bij voorbaat twijfelachtig is of de BV die kan nakomen.

Als blijkt dat aan de orde is, zal de rechter korte metten maken en hen persoonlijk aansprakelijk stellen om de niet betaalde facturen te voldoen. Dat kan alleen worden voorkomen als de bestuurders voldoende aannemelijk tegenbewijs leveren. Dat lukt maar zelden.
Dergelijke verplichtingen worden ook al aangegaan in de oprichtingsfase van een BV. Dergelijke rechtshandelingen worden na oprichting bekrachtigd. Als op dat moment voor de bestuurders al duidelijk is of dat zij redelijkerwijs kunnen weten dat de BV die verplichtingen niet kan nakomen, bijvoorbeeld omdat er niet genoeg startkapitaal is om het bedrijf van de grond te krijgen en aan de bijbehorende verplichtingen te voldoen, komt de persoonlijke aansprakelijkheid in zicht.

Wilt u meer weten over haken en ogen die aan de oprichting van besloten vennootschappen verbonden zijn? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Opmaat 19/5/20 - 2020/0201 - ECLI:NL:GHDHA:2020:861 - ECLI:NL:GHDHA:2019:816