Statutaire zetel van belang voor belastingheffing

Printvriendelijke versie

De relatie tussen fiscus en ondernemer staat vrijwel altijd op spanning. Het is een continu spel op de grens van de wettelijke mogelijkheden. Dat bleek onlangs maar weer eens in een zaak die de Hoge Raad haalde. Dat handelde over een Nederlandse vof met vennoten die in het buitenland wonen.

De onroerend goed vof was bij oprichting als btw-ondernemer aangemeld, met de statutaire zetel in Nederland en medevennoten in het buitenland. Onroerend goed werd aangekocht en de daarover berekende btw in aftrek gebracht bij de fiscus. Enkele jaren later weer doorverkocht aan btw-ondernemers. Weer enkele jaren later ontvangt de vof een naheffingsaanslag van de Belastingdienst omdat de btw over de verkoop niet was afgedragen.
De vof bracht de buitenlandroute in stelling met de opvatting dat de vof met buitenlandse vennoten niet in Nederland zou zijn gevestigd. Uit het Handelsregister bleek echter dat de vof ten tijde van de transacties in Nederland gevestigd was en dat daar ook de centrale plaats en vergaderlocatie van het bestuur was. Dat vennoten in het buitenland wonen betekent nog niet dat een bedrijf in het buitenland gevestigd is.

De statutaire zetel van een onderneming is dan ook bepalend voor de belastingheffing. Bij de oprichting van een onderneming is dit een belangrijk aandachtpunt. Wilt u hier meer over weten? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: TaxLive 21-6-19, uitspraak Hoge Raad.