Testament en coronacrisis

Printvriendelijke versie

Het coronavirus maakt iedereen bezorgd. De zorgen lopen uiteen van de vraag hoe krijgen we de combinatie thuiswerk en schoolwerk voor elkaar, tot de zorg om zelf daadwerkelijk ziek te worden.

Op ons kantoor krijgen we veel telefoontjes van mensen die een testament willen maken of willen weten of hun testament nog up-to-date is. De notaris staat op de lijst met vitale beroepen en kantoren blijven vanzelfsprekend open om iedereen te helpen. We merken dat mensen die behoren tot de risicogroep meestal niet naar ons kantoor kunnen komen en ook een huisbezoek bij deze mensen of in een verpleeghuis is op dit moment niet mogelijk.

Het voorgaande maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om tijdig een testament te maken! We drukken mensen altijd op het hart om het testament te maken in tijden waarin er niets aan de hand is. Toch zijn we in het notariaat blij dat het parlement inmiddels heeft ingestemd met een spoedwetsvoorstel over het tekenen van akten.

De wetswijziging maakt het mogelijk om met behulp van audiovisuele communicatiemiddelen een akte te tekenen. U moet dan denken aan een videoverbinding, waarbij notaris en cliënt met elkaar kunnen spreken en elkaar kunnen zien. Deze mogelijkheid wordt alleen gebruikt bij cliënten in risicogroepen en als het maken van een testament echt niet kan wachten en alle andere mogelijkheden om akten te tekenen – zoals een volmacht – zijn uitgeput. In alle andere gevallen zorgen we ervoor dat we met onze cliënten via telefoon, Skype of besprekingen achter glas alvast zo goed mogelijk wensen inventariseren en vastleggen in een conceptakte. Het daadwerkelijk ondertekenen van akten vindt dan plaats op ons kantoor met in achtneming van alle RIVM-maatregelen en volgens het Coronaprotocol dat u op onze website kunt inzien.

Wilt u meer weten over het maken of aanpassen van een testament? Maak gerust een afspraak voor een telefonisch intakegesprek.

Bron: TK, 35434, nr. 9.