VEH vreest ongelijke behandeling bij financiële problemen

Printvriendelijke versie

Vooral huiseigenaren die ook als zelfstandige werken, maken zich in deze coronatijden zorgen over hun financiële situatie. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). Het gaat dan vooral om de angst hypotheeklasten niet meer te kunnen betalen.

VEH wil dat huiseigenaren met financiële problemen allemaal op een eenduidige manier een betalingspauze krijgen aangeboden van hun bank of geldvertrekker of daar een extra lening kunnen afsluiten. Bovendien zouden huiseigenaren die de laatste jaren vrijwillig extra geld op hun hypotheek hebben afgelost, dat bedrag weer eenvoudig zonder teveel regels kunnen opnemen. Nu zijn er tussen banken en geldverstrekkers onderling flinke verschillen in de criteria voor dergelijke constructies.

Een andere oproep van VEH aan banken en geldverstrekkers is het aanbieden van rentemiddeling aan hun klanten, zodat de maandelijkse hypotheeklasten – in de meeste gevallen – fors omlaag kunnen. Daarmee wordt ook een deel van de betalingsproblemen voorkomen. Deze mogelijkheid is aantrekkelijker dan het oversluiten van een hypotheek, omdat daar een boeterenteclausule op van toepassing is.
Hoe langer de crisis duurt, hoe meer betalingsproblemen zullen ontstaan. Voor VEH is dat de reden om aan de bel te trekken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die een hypotheek biedt? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Verenigng Eigen Huis persbericht 11 mei 2020