Hinder veroorzaakt door buren

Printvriendelijke versie

Uw buurman speelt verdienstelijk trompet. Alleen doet hij dat nog al luidruchtig en meestal in de avonduren. Is hier sprake van hinder en kunt u van de buurman vorderen dat hij daarmee ophoudt?

Het verspreiden van overmatig rumoer is over het algemeen niet toegestaan. U kunt zich voorstellen dat in een dichtbevolkte buurt trompetspelen hinderlijk kan zijn. Maar het Burgerlijk Wetboek heeft hier aan nog toegevoegd, dat de veroorzaakte hinder – in dit geval trompet spelen – wel onrechtmatig moet zijn. De vraag die daarbij gesteld kan worden is: worden de grenzen van het toelaatbare overschreden.

Als de buurman maatregelen neemt om het geluid zoveel mogelijk te beperken, kan niet worden gesproken van onrechtmatige hinder. Ook door zijn hobby overdag uit te oefenen, waardoor de avond- en nachtrust van anderen niet wordt verstoord, worden geen toelaatbare grenzen overschreden.

Woont u in een twee onder één kap woning, dan kan het doortrekken van het toilet of de geur van het bakken van pannenkoeken door de buren hinderlijk zijn, maar daarmee is het nog niet onrechtmatig. Gebeurt het doortrekken van het toilet om het kwartier of zijn de buren dol op pannenkoeken en staan deze dagelijks op het menu, dan kan dit tot onduldbare hinder leiden, die volgens het Burgerlijk Wetboek niet is toegestaan. Van geval tot geval zal dit moeten worden beoordeeld.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bel ons gerust voor een afspraak. Wij zijn u graag van dienst.